Wiele osób interesuję się tematyką kulinarną i lubi gotować w wolnych chwilach. Są to oczywiście nie tylko kobiety, ale także i coraz częściej mężczyźni, którzy w kuchni radzą sobie doskonale. Osoby, które potrafią gotować i traktują to, jako swoje hobby często dodają swoje przepisy do różnych portali kulinarnych. Z czasem przychodzi jednak refleksja, że można by otworzyć własnego bloga kulinarnego i przy okazji zarabiać pieniądze na reklamach.
Blog o własnoręcznie przygotowanych potrawach jest miejscem na prezentacje własnego dorobku, oraz okazja do wypromowania swojej osoby i zarobienia na reklamach. Pomimo tego wiele osób boi się podjąć decyzję o pisaniu bloga kulinarnego gdyż stron o tej tematyce w Internecie jest naprawdę dużo i ciężko się przebić. Z pewnością jednak warto spróbować, bo każdy może wnieść coś od siebie a gusty kulinarne są bardzo różne.
W przypadku bloga kulinarnego bardzo ważne znaczenie ma wygląd strony. Tak naprawdę najważniejsze są zdjęcia potraw, bo to one przyciągają czytelników. Blogi kulinarne, gdzie są zamieszczane tylko przepisy tekstowe nie mają racji bytu. Trzeba, więc zwracać szczególną uwagę na wygląd zdjęć. W tym celu należy zaopatrzyć się w dobrej, jakości aparat fotograficzny, przyda się także statyw i program do obróbki grafiki. Zdjęcia na bloga w żadnym wypadku nie mogą być robione telefonem komórkowym, bo nie spełnią swojej funkcji. Ważne jest także odpowiednie światło. Potrawy najlepiej prezentują się, bowiem w świetle dziennym. Zanim zrobimy zdjęcie potrawy trzeba odpowiednio przygotować samą potrawę i otoczenia. Nie może być mowy o nieporządku kuchennym, który zostanie ujęty na zdjęciu. Potrawy muszą wyglądać jak najbardziej apetycznie, dlatego warto je udekorować i przystroić. Gdy już zrobimy zdjęcia będą one wymagały małego retuszu. Trzeba je skadrować, dać odpowiedni rozmiar, warto także wyjaskrawić kolory i na koniec dodać znak wodny zawierający podpis autora lub nazwę potrawy, tak, aby inni nie kopiowali zdjęć.
Żeby blog kulinarny odniósł sukces nie wystarczą jednak same piękne zdjęcia. Przepisy powinny być sprawdzone a same potrawy smaczne. Przepis należy podawać bardzo dokładnie, tak aby poradził sobie z nim nawet amator. Wreszcie autor bloga powinien na bieżąco odpowiadać na pytania zamieszczane w komentarzach. Pozwala to rozwiać wątpliwości czytelników, często amatorów, oraz może być początkiem powstania społeczności zgromadzonej dookoła bloga.
Leave a Reply